web analytics

In het verkeerde tijdperk geboren... - Pretty Happy

In het verkeerde tijdperk geboren…

Onlangs keek ik de film Midnight in Paris, waar op bijzondere wijze mijn gevoel werd vertoond. Want ken je dat? Dat je denkt: “de jaren 30/40/50 hadden véél beter bij me gepast!” De hoofdrolspeler uit deze film (Owen Wilson) gaat naar Parijs en raakt daar onmiddelijk verliefd op deze romantische stad. Dat gevoel, dat herken ik. Ik had het ook toen ik voor het eerst in Frankrijk kwam.

Kroonluchter

Het land (of moet ik eigenlijk Parijs zeggen) heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op me gehad. De natuur, de architectuur, de winkels, de prachtige ouderwetse lampen. Je zou kunnen zeggen, de stijl. De stijl die vroeger veel meer overheerste, is daar grotendeels gebleven. Vroeger waren veel dingen mooier, stijlvoller, de passies meer aanwezig, de mensen minder bezig met technologie en leuke gadgets (guilty…) en meer met natuur, films, theater, uit eten en drinken. Kastelen, fantastische kleding, dames in jurken met stijlvolle make-up. Oh!

Parijs

Ik besef wel hoor, dat het beeld dat ik heb veel te romantisch is in vergelijking met hoe het zou zijn geweest in werkelijkheid, want in mijn hoofd was ik natuurlijk wel één van die slanke, mooie dames die in een landhuis woonde. Met kroonluchters, dekens en gordijnen gemaakt van dikke, rijke stoffen. Die tijd en geld had om door de prachtige smalle straatjes te struinen op zoek naar mooie boeken, kunst en muziek. ‘s Avonds cocktails drinken in een stijlvolle bar met live muziek en naar huis lopen over de prachtige bruggen en met kinderkopjes geplaveide straten. (Dit correspondeert niet helemaal met het landhuis, want dat staat niet midden in de stad, maar dat negeer ik even.)

Kledingstijl

De muziek was nog èchte muziek met echte muzikanten. Met warme klanken, prachtige instrumenten en passie. Ze zijn er nog hoor, dit soort muzikanten, maar wel een stuk minder. En stijldansen natuurlijk. Nu niet echt hip meer, maar zoveel stijlvoller en mooier dan veel huidige dansstijlen.

Ik denk dat ik ook qua persoonlijkheid beter in een ander tijdperk geboren had kunnen worden. Mijn enthousiasme en blijdschap over kleine dingen die mensen nu soms buitensporig en grappig lijken te vinden, had gevoelsmatig meer gepast in een ander tijdperk. Toen waren mensen minder bezig met: Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. De kleine dingen die anderen soms heel normaal lijken te vinden, vind ik uitzonderlijk, bijzonder of geweldig. Het hoeft niet altijd groter, beter, meer te zijn. Geniet van het nu, voor je het weet is het te laat.

Eigenlijk komt het erop neer dat ik dus niet alleen in een ander tijdperk, maar ook in een ander land beter had thuisgepast. Heel soms deel ik dit wel eens met iemand, maar meestal word ik meewarig aangekeken. Zo anders dan toen ik het verhaal aan Desirée voorlas en zij meteen zei:”Oh ja! Ik ben dat en dat type meisje uit die tijd!” Dat vind ik wel heel bijzonder…Daarom vroeg ik haar om ook haar verhaal op te schrijven. Je kunt het nu lezen op Curvacious :)

Komt bovenstaand verhaal je bekend voor? Of denk je eigenlijk: Wat een onzin… Ik zou het leuk vinden als je jouw verhaal deelt in de comments!

 

 • Twitter
 • Facebook
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • email
 • RSS

10 Comments

 1. Gepost 11 februari 2012 om 00:37 | Permalink

  Wat geweldig leuk geschreven en ik begrijp je helemaal. Kan zo met je meedromen naar andere tijden waarin geluk in de kleine dingen zit ♥

  [Reageer]

 2. Gepost 11 februari 2012 om 11:12 | Permalink

  Ik verlang ook vaak naar die tijd..

  [Reageer]

 3. DalaLuz
  Gepost 11 februari 2012 om 15:23 | Permalink

  Heerlijk om bij weg te dromen, al is het leven natuurlijk wel alleen maar zo heel erg mooi als je rijk bent, ik was niet graag een arme sloeber in die dagen vol kinderarbeid en bittere armoe. Maar ja, wat veel schoonheid! Over de muzikanten, mijn lief is singer-songwriter etc, en ik weet ook van vrienden dat het enorm zwaar is om gewoon een soort muzikaal behang te zijn. Maar het schijnt dat vroeger (vroeggah) het hele strijkje gewoon in een soort kast werd gepropt (zodat je de muziek wel kunt horen maar niet hoeft te zien, haha). Go figure! Ik zou graag een ontdekkingsreizigster geweest willen zijn aan het eind van de 19e eeuw, zoals Alexandra David-Neel, fascinerende vrouw! Maar ja, mijn eigen scheitebroekerigheid zal daar waarschijnlijk wel een beetje bij in de weg hebben gestaan, haha, maar wegdromen: zeker! In mijn fantasie maak ik ooit nog een lange treinreis met de Orient Express…

  [Reageer]

 4. DalaLuz
  Gepost 11 februari 2012 om 15:26 | Permalink

  En BTW: dat enorme enthousiasme dat je hebt voor kleine dingen, dat hebben we juist NU zo hard nodig in deze tijd van veel, meer en snel :) Er kunnen niet genoeg levende voorbeelden rondlopen die laten zien dat je ook gewoon enorm kunt genieten van alles wat er is. Dus niet stiekem in een tijdmachine stappen hoor, we need you right here!

  [Reageer]

  Elly Reply:

  Als ik de mogelijkheid geboden krijg kan ik niet garanderen dat ik nee zeg, maar voorlopig zit ik hier nog wel even hoor ;) . Grappig dat je ook al een beeld hebt gevormd wat je zelf graag had gedaan als het kon :D

  [Reageer]

 5. Miranda
  Gepost 11 februari 2012 om 18:02 | Permalink

  Begrijp precies waar je het over hebt, inclusief het gedeelte dat mensen je meewarig aankijken!
  Soms blijft het gewoon fijn om weg te dromen……..(wat als…)

  [Reageer]

 6. Gepost 11 februari 2012 om 18:12 | Permalink

  ik snap echt precies waar je het over hebt..
  soms denk je gewoon, dat zou veel beter bij mij passen enzo!
  x

  [Reageer]

 7. Gepost 12 februari 2012 om 01:12 | Permalink

  Oh ja dat komt mij zeker bekend voor. Dat had mij ook veel beter gepast dan nu en soms is dat ook wel fijn om daarover na te denken.

  [Reageer]

 8. Santje11
  Gepost 12 februari 2012 om 19:35 | Permalink

  Ik heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht, als ik op vakantie ben heb ik wel regelmatig dat ik me er heel erg op mijn gemak voel, en dat ik het gevoel heb dat ik er zo zou kunnen leven. En ik vind zeker dat eigenlijk bijna alle tijdperken wel iets leuks hebben, wat ik graag weer terug zie komen.

  [Reageer]

  Elly Reply:

  Daar heb je zeker een punt, ieder tijdperk heeft geweldige dingen!

  [Reageer]

 9. Anita Wendels
  Gepost 16 februari 2012 om 12:37 | Permalink

  Ik zou zelf ook het liefst terug gaan in de tijd van bravehart in schotland . Heb daar ook een sterke band mee . Altijd krijg ik weer een blij gevoel en diep verlangen naar die periode van het leven. Alsof ik heimwee heb. Deze tijd 2012 kan ik mij niet mee aarden. Vind dit verschrikkelijk om in te leven. Maar moet er maar beste van maken. Probeer ook zo vaak ik kan met vakantienaar schotland te gaan. Dan fleur ik weer helemaal op. Vooral in Edingburg. Old Town :Geweldige stad. En zo heeft iedereen zijn favoriet natuurlijk. En ik begrijp zeer goed die gevoelens die ieder heeft. Geniet ervan op jouw eigen manier……………

  [Reageer]

  Elly Reply:

  PRECIES DAT! Alsof je heimwee hebt terwijl dat eigenlijk niet kan. Wat een goede omschrijving!

  [Reageer]

 10. Marieke
  Gepost 19 februari 2012 om 21:50 | Permalink

  Heel herkenbaar! Ik heb dat met Engeland zo rond begin 19e eeuw. Als ik een film zie zoals bijvoorbeeld Jane Eyre of Sense & sensibility dan voelt dat op de een of andere manier heel bekend en vertrouwd voor mij :) Mijn beste vriendin heeft dit precies hetzelfde!

  [Reageer]

  Elly Reply:

  Wat leuk om te horen! Fijn dat er toch wel meer mensen zijn die het fenomeen ervaren :)

  [Reageer]

Laat een reactie achter

Je emailadres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en codes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Separator
 • Welkom!  Welkom op Pretty Happy, mijn plekje waar ik met veel plezier mijn passie voor huidverzorging & beauty met jullie deel. Ik hoop dat jullie er net
  zo blij van worden als ik. Enjoy!

 • Separator

 • Separator

 • Curvacious

 • Separator
 • Separator
 • Separator
 • Separator